Merhaba,
İmplantların kas altı veya kas üstü olmasına bakılmaksızın, kendi kendine meme muayenesi sürecinizi engellememektedir. Aslında implantlar, meme dokusunu göğüs kafesinden ileri ve uzağa iterek kendi kendine meme muayenesi yapmana yardımcı olabilmektedir. Hem kas altı hem de kas üstü implantlarda, meme dokusu implantların üstünde yer alır ve meme dokusu topaklar ve diğer değişiklikleri hissetmene olanak tanır.
Tüm bedenler farklıdır ve memelerini düzenli olarak kontrol ederek senin için neyin normal olduğunu anlayabilirsin. Veya dilersen öncelikle bir sağlık uzmanından destek alabilir, kendi normalini öğrenebilir ve bu doğrultuda rutin KKMM’ye devam edebilirsin. Bu yol ile, bedenindeki olağandışı değişiklikleri fark etme olasılığın daha yüksek olacaktır. KKTM’nin nasıl yapılacağını, adımlarının neler olduğu ile ilgili KKTM ve Kendi Kendine Meme Muayenesi oturumuza buradan bakabilirsin. İlgili eğitim içerisinde kontrol adımlarının bulunduğu bir görsel de bulunmaktadır.
KKMM yaparken unutulmaması gereken şey “memede elinize gelen bir kitlenin kötü huylu olma olasılığının düşük olması”dır; ancak her kitlenin mutlaka doktor tarafından ileri incelemelerle değerlendirilmesi gerekir.
Göz veya el ile incelemede bir sorun olduğundan şüpheleniyorsan veya meme başından sıvı geliyorsa ve/veya eline kitle geldiğini fark edersen bir sağlık uzmanına başvurman gerekebilir. Ek olarak kendi kendine meme muayenesi dışında kontrolü bir sağlık uzmanına başvurarak da yaptırabilirsin. Hastanelerin genel cerrahi veya kadın doğum bölümlerine başvurarak ilgili tetkikleri yaptırman mümkündür.
Mamaografi deneyimleri ise çeşitlidir. Kimi kadınlar herhangi bir rahatsızlık duymazken, bazı kadınların mamografi deneyimlerinde rahatsızlık, ağrı hissi olduğunu söylemektedir. Bir uzman tavsiyesi doğrultusunda ilerlemek daha doğru olacaktır.