Soru :

Öncelikle kadın olduğumu belirteyim. Bundan 4 yıl 6 ay önce ilk cinsel ilişkimi bir askerle yaşadım. Asker olduğunu özellikle belirtim çünkü sorularımdan biri bununla ilgili. Yeriyken hemen sorayım. Bildiğim kadarıyla askerliğe girişte hıv tespit edildiğnde mesleğe kabul edilmiyorlar. Acaba meslek sırasında Askerlere hıv testi belirli aralıklarla yapılıyor mu? Diğer sorum ben ilk ilişkimi yaşadığım için çok hafif kanamam oldu ama prezervatif kullandık. Boşalma olunca ben rahatsız oldum ve değiştirmesini istedim. Değiştirirken eline sıvı bulaşıp yeni prezervatife bulaştırmış ise bana hıv (varsa) bulaşma olasılığı çok mu yüksek? Bundan çok şüpheleniyorum. Neden hıv’i bu kadar kafaya taktığıma gelince benim vücudumda 2 yıldır usg onaylı reaktif lenfler var. Yapılan tek test de hemogram. Doktor bunların biontech aşısının da yapabileceğini söyledi. Ancak genel durumum halen çok iyi. Kendimi psikolojim dışında çok iyi hissediyorum. 4 yılı geçti bu vakte kadar kötüleşmem gerekmez miydi? Test yaptırmaya cesaret edemiyorum eczanelerde kaset test satılmıyor ne yazık ki Trendyolda görüyorum ama güvenilir mi doğru sonuç verir mi onu da bilmiyorum.

Cevap :

Merhaba,

Öncelikle yanlış bilgi vermemek adına askerlere uygulanan rutin testlerle ilgili maalesef veremiyoruz.

Bahsettiğin durumda HIV aktarımı açısından herhangi bir durum söz konusu değildir. HIV aktarımının gerçekleşebileceği vücut sıvıları, cinsel sıvılar (vajinal sıvı, meni sıvısı), kan ve süttür. Cinsel sıvı ile aktarım, korunmasız cinsel ilişkiyle (oral, anal, vajinal) söz konusu olabilir.

HIV sadece yüksek miktarda aktif virüs içeren kan veya belirli vücut sıvıları (meni, vajinal sıvılar, rektal sıvılar veya sütü gibi) kişinin kan dolaşımı ile etkileşime girdiğinde aktarılabilir. Bir kişinin HIV ile enfekte olabilmesi için kan dolaşımına giren sıvıda yeterince aktif virüs bulunması gerekir. HIV’in kan yolu ile aktarımı sadece enjektör paylaşımı, kontrolsüz kan ya da organ nakilleri ile olabilmektedir. 

Öncelikle HIV’in belirtileri 2 yıl ile 12 yıl arasında değişen bir sürede ortaya çıkabilmektedir. Yaşadığın belirtiler HIV’den kaynaklı olmayıp, bu belirtiler diğer birçok enfeksiyon veya sağlık sorunuyla da ilişkili olabilir. Bu nedenle, belirtilerinizin kesin olarak HIV ile ilişkili olup olmadığını belirlemek için sadece semptomlara dayanmak doğru olmayabilir. Ayrıca, evde yapılan testlerin güvenilirliği ve doğruluğu konusunda da şüpheler söz konusu olabilmektedir. 

Buna benzer kaygılarımız genellikle HIV’e dair doğru ve güvenilir bilgiye erişim kısıtlı olduğu için yaşanmakta ve  güvenilir olmayan içerikler damgalamaya sebep olabilmektedir. HIV ile ilgili aktarım yolları, test, tanı ve tedavi süreçlerine yönelik detaylı bilgiye HIV ve AIDS eğitim modülümüzden erişebilirsin. Diğer enfeksiyonlarla ilgili bilgi için ise Cinsel Yolla Aktarılan Enfeksiyonlar oturumuna bakabilirsin.

Paylaş:

Facebook
Twitter
WhatsApp