Acil Destek Mekanizmaları

Eğer önleme, tanı ve tedavi için acil bir sağlık hizmetine veya sağlık danışmanlığına ihtiyaç duyuyorsanız, aşağıdaki seçeneklerden size uygun olanını seçebilirsiniz.

Sağlık Kurumları ve Kuruluşları:

Cinsel sağlık hizmetleri aşağıdaki tüm sağlık basamaklarından alınabilen hizmetlerdir. Birinciikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetlerinde sorun ve problemlerin oluşmadan önlenmesi bakımından önleyici, koruyucu sağlık hizmetlerinin varlığına ve görünürlüğüne vurgu yapılmalı, hizmetler iyileştirilmeli, yaşa uygun yapılandırılmış, ayrımcılıktan uzak, kapsayıcı ve erişilebilir olmalıdır. Bu sebeple özellikle birinci basamak sağlık hizmetleri oldukça önemli olup ve sağlık hizmeti sunan yerlerin görünür olması ve hizmetlerinin tüm gruplar için iyileştirilmesi oldukça önemlidir.

Birinci Basamak Sağlık Hizmeti: Birinci basamak sağlık hizmeti, sağlığın teşviki, koruyucu sağlık hizmetleri ile teşhis, tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerinin bir arada verildiği, bireylerin hizmete kolayca ulaşabildikleri, düşük maliyetle etkin ve yaygın sağlık hizmeti sunumudur. Hastanın ilk başvurduğu kurumda ayakta verilen koruyucu ve tanı-tedavi hizmetleridir.

Bu kurumlar:

1- Aile Sağlığı Merkezleri (Aile Hekimlikleri)
2- Toplum Sağlığı Merkezleri ve bağlı birimleri
3- Sağlıklı Hayat Merkezleri
4- Göçmen Sağlığı Merkezleri
5- Özel Laboratuvarlar
6- Özel Ayaktan Tanı ve Tedavisi Merkezleri
7- Alternatif uygulamalar ile verilen aile sağlığı hizmetleri

  • İşyerlerinden sağlık hizmeti almayı tercih eden kişiler için, aile sağlığı merkezleri dışında birinci basamak sağlık hizmeti veren; üniversiteler (mediko merkezleri), hastaneler, kurum ve işyerlerindeki kurum hekimliği hizmetlerinden faydalanmaları sağlanmıştır.

Birinci basamak sağlık hizmetleri, aile sağlığı merkezi bulunmayan kimi yerleşim yerinde sağlık evlerinde, sağlık ulaşımının zor olduğu belde, köy, mezra ve uzak mahalleler ve benzeri yerleşim yerleri için gezici sağlık hizmeti, ihtiyacı olan kişiler için ise evde sağlık hizmeti şeklinde hizmet verilmektedir.

İkinci Basamak Sağlık Hizmeti: Orta ölçekli yataklı bir tedavi kuruluşunda (hastane), uzmanlar tarafından verilen tanı ve tedavi hizmetleridir

Bu kurumlar:

1- Eğitim ve araştırma hastanesi olmayan il ve ilçe kamu hastaneleri,
2- Kamu ve Vakıf Hastaneleri
3- Diğer resmi kurum hastaneleridir.

Üçüncü Basamak Sağlık Hizmeti: İleri tetkik ve özel tedavi gerektiren hastalıklar için yüksek teknoloji içeren ve/veya eğitim ve araştırma hizmetlerinin verilebileceği altyapıya sahip sağlık kuruluşlarından sunulan hizmettir. En üst düzeyde tıp teknolojisi uygulanan yataklı tedavi kurumlarında verilen tanı ve tedavi hizmetleridir.

1- Eğitim ve araştırma hastaneleri

2- Kamu ve vakıf üniversitelerine ait hastaneler

3- Dal hastaneleri (Göz, Göğüs, Kalp, Kemik Hastalıkları Hastaneleri)

Birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmeti sunan kurum ve kuruluşların tam listesine Sağlık Bakanlığı Hizmetleri Genel Müdürlüğü 2019 yılı genelgesinden ulaşabilirsiniz.

Sağlık hizmetlerine erişimde, sağlık hizmeti alımı sürecinde veya sonrasında maruz kalabileceğiniz olası herhangi ayrımcı, dışlayıcı ve size iyi hissettirmeyen konularda başvurabileceğiniz şikayet mekanizmalarını bilmek ve gerekli durumlarda bu mekanizmaları kullanmak oldukça önemlidir. 

Sağlık hizmeti alan hasta ve yakınlarının şikayetlerinin alındığı, değerlendirildiği ve çözümlendiği birimler hasta hakları birimidir. Sağlık kurumlarında hasta hakları birimi; bakanlık bünyesinde ise

SABİM ve BİMER gibi kuruluşlar hasta şikayetlerini değerlendirmektedir. Söz konusu birimlere iletilen hasta şikayetleri kurum tarafından çözüme kavuşturulmaktadır. Bu mekanizmalardan destek alamadığınız durumlarda ilgili alanda çalışan sivil toplum örgütlerine başvurabilirsiniz.

Gönüllü Danışmanlık ve Test Merkezleri (GDTM)

Erken tanı ve tedavi yönlendirmesi, danışmanlık hizmetleri için Sağlık Bakanlığı desteği ile kurulan, anonim, ücretsiz ve hızlı bir şekilde HIV test yaptırabileceğiniz ve danışmanlık hizmeti sunulan merkezlerdir.

Çankaya Belediyesi Gönüllü Test&Danışmanlık Merkezi

Adres: Çankaya Belediyesi Ek Hizmet Binası. Şehit Gönenç Cad. Maltepe/ANKARA(Yılmaz Güney Sahnesi yanı, tek katlı bloklar)

Bilgi ve randevu için: 0 312 230 51 10

Konak Belediyesi Gönüllü Test&Danışmanlık Merkezi

Adres: İkiçeşmelik Cd. 676.Sk. No:5, Konak / İzmir

Bilgi ve randevu için:  0 232 484 22 91

Şişli Belediyesi Boysan YAKAR Gönüllü Test&Danışmanlık Merkezi

Adres: Şişli Belediyesi Ek Hizmet Binası 2. Kat, Merkez Mahallesi, Darülaceze Cad. No:12/1 Şişli/İstanbul

Bilgi ve randevu için: 0 212 234 48 31 / 0 212 232 18 43

Beşiktaş Belediyesi Sağlıklı Yaşam Merkezi

Adres: Cihannuma Mah. Bostancı Veli Sok. 5/A Beşiktaş/İstanbul(Abbasağa Parkı Yanı)

Bilgi ve randevu için: 0 212 258 24 16

Nilüfer Belediyesi Gönüllü Test&Danışmanlık Merkezi

Adres: Toplumsal Eşitlik Merkezi İhsaniye Mah. Cumhuriyet Meydanı, Nilüfer / Bursa

Bilgi ve randevu için: 0 224 483 71 15 / 0 505 195 06 13

Mersin Büyükşehir Belediyesi Gönüllü Danışmanlık ve Test Merkezi

Adres:Hamidiye Mah. Cengiz Topel Cad. No: 1/C, Mersin Büyükşehir Belediye Polikliniği

Bilgi ve randevu için: 0 (324) 232 00 72

Şiddete Maruz Bırakılma Durumlarında Acil Mekanizmalar

  • Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İl Müdürlükleri: İlde meydana gelen ev içi şiddet, istismar ve benzeri sorunları incelemekten, araştırmaktan, bunların önlenmesine ve sorunların çözümüne yönelik çalışmalar yapmaktan sorumlu kuruluştur.
  • Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri (ŞÖNİM): Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı olarak Türkiye’nin 81 ilinde kadına yönelik şiddetin önlenmesi için faaliyet gösteren, 7 gün 24 saat açık merkezlerdir.
  • Kadın Dayanışma Merkezleri: SŞiddete maruz bırakılan kadınların kendileri ve varsa çocukları için danışmanlık ve destek alabileceği, kadın örgütlerine veya belediyelere bağlı kuruluşlardır.
  • Polis Merkezleri ve Jandarma Karakollar: Şiddet yaşanması durumunda polis merkezine ya da jandarma karakoluna başvurularak şiddet uygulayan kişi hakkında şikayetçi olunabilir.
  • Savcılıklar: Şiddet uygulayan kişiden şikayetçi olmak veya 6284 sayılı Kanun’un sağladığı tedbir kararını talep etmek için bir dilekçe ile doğrudan Cumhuriyet Savcılığına başvurabilir.
  • Aile Mahkemeleri: 6284 sayılı Kanun kapsamındaki başvurular, Aile Mahkemesi tarafından karara bağlanır. Kanundan yararlanmak için bir dilekçe ile Aile Mahkemesine başvurulabilir.
  • Barolar: Barolar bünyesinde faaliyet gösteren Kadın Hakları Merkezleri ve Adli Yardım Büroları, şiddete maruz bırakılmış olan kadınlara, Cumhuriyet Savcılığına yapılacak şikayet de dahil tüm dava sürecini takip etmek için ücretsiz avukat tayin etmektedir.
  • Sağlık Kuruluşları: Sağlık Bakanlığına bağlı hastaneler, Aile Sağlığı Merkezleri, Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri, Göçmen Sağlığı Merkezleri şiddete maruz bırakılan kadınlara ve çocuklarına hizmet veren kuruluşlardır.
  • Sosyal Hizmet Merkezleri: Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı Sosyal Hizmet Merkezleri çocuk, genç, kadın, erkek, engelli ve yaşlı bireylere ve bu bireylerin ailelerine koruyucu, önleyici, destekleyici geliştirici hizmetler ile rehberlik ve danışmanlık hizmetleri vermektedir.
  • Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları: Valilik ve Kaymakamlıklara bağlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları, şiddete maruz bırakılan ve ekonomik desteğe ihtiyaç duyan kadınlara ulaşım gideri, kira yardımı, ev eşyası gibi destekler vermektedir.
  • Belediyeler: Kadın Dayanışma Merkezi ve sığınağı bulunan belediyelere barınma, danışmanlık ve destek için başvurulabilir.

 

Buralara başvurmadığınız durumlarda, Alo 183 Danışma hattını ve 112 Acil Çağrı hattını arayabilirsiniz.

Ek olarak; Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan KADES uygulamasını kullanabilirsiniz. Akıllı telefonunuz varsa ve özellikle şiddet uygulayanla aynı evde yaşadığınız için telefon etme durumunuz yoksa bu uygulamayı tercih edebilirsiniz. Google Play Store ve Apple Store uygulamasından indirebileceğiniz “Kadın Destek Uygulamasını (KADES)”, kullanmak için uygulamanın konum bilgilerinize erişmesine izin vermeniz ve sonrasında sizden istenen ad-soyad, T.C. Kimlik Numarası, doğum yılı ve telefon numarası bilgilerini girerek en alttaki “Okudum, kabul ediyorum” seçeneğini işaretlemeniz gerekmekte. Sonrasında telefon numaranıza sms olarak gönderilecek aktivasyon kodunu girerek uygulamayı aktif hale getirebilirsiniz. Şiddete maruz kalmanız nedeniyle desteğe ihtiyaç duyduğunuzda “Yardım İste” butonuna basmanızın ardından talebiniz 112 Acil Çağrı Merkezine ulaşacak ve yardım çağrısının yapıldığı olay yerine en yakın ekip veya devriyenin sevk edilerek olaya müdahalesi sağlanacaktır.

Sivil Toplum Örgütleri ve Oluşumları:

Tüm bunlarla beraber Akran Danışmanlığı, Psikolojik Danışmanlık ve Hukuki Danışmanlık destek hizmeti sağlayan bazı sivil toplum örgütleri ve oluşumlarına da başvurabilirsiniz.

Afet Durumlarında veya Afetlerden Etkilenen Kişilere Yönelik;

Afetlerden etkilenenlerin afet bölgelerinde başvurabileceği çeşitli mekanizmalar mevcuttur. Bu bağlamda Belediyelerin ve STÖ’lerin sahada geçici hizmet birimleri bulunabilir. Bu hizmet birimleri geçici olmakla beraber, sabit olmadığı için sürekli değişebilmektedir. İhtiyaç durumlarında bölgedeki Belediyelerin özel birimlerine ve cinsel şiddet alanında çalışan sivil toplum örgütlerine başvurulabilir.