Soru :

Merhaba, bundan yaklaşık iki sene önce bir birlikteliğim olmuştu. Birliktelik yaşadığımızda da çok hijyenine dikkat eden bir insan olduğunu düşünmemiştim partnerimin ancak üzerinde durmadım. Cinsel birliktelik yaşadıktan kısa bir süre sonra ağır bir mantar enfeksiyonu geçirdim ki ağlayarak yürüyebiliyordum. Mantar enfeksiyonu tedavisini o dönemde oldum. Yaklaşık olarak 6 ay önce de bir birliktelik yaşadım ve aynı durumu tekrar yaşadım. Mantar enfeksiyonu tedavimi olduktan sonra bir arkadaşım vesilesi ile HPV testi yaptırdım. Daha öncesinde belki yaklaşık yine iki seneyi belki biraz daha az süredir genital bölgemde tabiri caizse “ben” çıktığını düşündüğüm lezyonlar oluşmuştu ama üzerinde durmamıştım. HPV testim pozitif çıktı ve tip 53 olarak belirlendi. Tabii bu uzun bir süre çok canımı sıktı. Doktorum kısa bir süre önce siğillerimi dondurdu, HPV aşımında ilk dozunu oldum. Ancak kafamda dönüp duran şey yaklaşık iki senedir bende bu virüs var ise geçip geçmeyeceği. İki senelik süre zarfında geçmiş olabilir diyordum kendime test sonuçlarım gelene kadar. Tip 53 olması da beni endişelendiriyor. Aynı zamanda HIV testi de yaptırmak istiyorum ancak pozitif çıkmasından korkuyorum. Hpv içinse kalıcı olabileceğini ya da uzun süre geçmeyeceğini varsayarsak; hayatıma bir partneri almak istediğim de nasıl bir yol izlemeliyim? Ve HIV testi sonucu pozitif çıktığında bireylerin cinsel hayatı bu durumdan nasıl etkileniyor?

Cevap :

Merhaba,

Hem mantar hem de HPV enfeksiyonlarına dair sağlık uzmanından uygun tedaviye erişilmesi önemlidir. HPV farklı tipleri olan ve yaygın görülen bir enfeksiyondur. HPV’nin vücuttan tamamen uzaklaşması kişiden kişiye değişebilmektedir. Bu durumda en doğru cevabı sağlık uzmanlarının yapacağı testlerle alabilirsin. 

Cinsel yolla aktarılan enfeksiyonlara dair genel anlamda bilgi eksiklikleri, korunma yöntemlerini bilmeme ya da erişememe kişilerde endişe yaratabilmektedir. Pek çok insan hayatında bir dönem cinsel yolla aktarılan enfeksiyonlarla karşılaşabilir. Cinsel yolla aktarılan enfeksiyonlarla ilgili önemli noktalardan biri teste ve tedaviye erişimdir. HIV ve HPV günümüzde tedavisi olan enfeksiyonlardır. HPV için kanser yapma olasılığı olan türlerine karşı koruyuculuğu olan aşılar mevcutken; HIV için ise düzenli kullanılan ilaçlar ile kişiler bu enfeksiyondan kaynaklı olarak herhangi bir sağlık sorunu ile karşılaşmazlar. Ayrıca, erken tanı ve tedavinin olası sağlık sorunlarını önlemek açısından önemlidir.  

Cinsel pratikler karşılıklı onay dahilinde yaşanmalıdır ve onay dahilinde yaşanan cinsellikte alınan her karar kişinin kendi sorumluluğundadır. HIV başta olmak üzere cinsel yolla aktarılan enfeksiyonlara dair partner/leri suçlayıcı tavır ve tutumlar bireysel sorumluluktan kaçınarak sorumluluğun başkalarına yüklenmesine yol açar. Dolayısıyla cinsel olarak aktif kişiler cinsiyetinden, cinsel yöneliminden ve ırkından bağımsız olarak eşit derecede bu enfeksiyonlarla karşılaşma ihtimaline sahiptir. Hepimiz cinsel yolla aktarılan enfeksiyonlarla karşılaşma riskine sahibiz. Önemli olan partner/ler arasında güvenli, açık ve şiddetten bir iletişimle cinsellikle ilişkili kararların alınması ve kişilerin konuya dair güvenli, bilimsel güncel bilgiye ulaşmasıdır. 

Paylaş:

Facebook
Twitter
WhatsApp