Soru :

Merhaba, Hemen konuya girmek isterim: Son bir haftadır fark ettiğim bir durum var ve ayakta ereksiyon sağlamakta güçlük çektiğimi, oturur ve uzanır vaziyette ereksiyon problemi çekmezsek ayağa sertleşmiş halde kalkınca penisim sönmeye başlıyor. Kısacası sabah ereksiyonlarımda, oturur ve uzanır vaziyetteki ereksiyonlarımda herhangi bir problem yok ancak ayaktayken böylesi durum söz konusu. Daha önce böyle bir şey olmamıştı. Venöz kaçaktan şüpheleniyorum ve korkuyorum. Yaşım 26 ve çok hassasım bu konuda. Doktora gitmeyi düşündüm ama önce 2-4 hafta +18 içerik izlememe ve mastürbasyon yapmama perhizine kendimi koyup tekrardan gözlem yaptıktan sonra karar vermeyi düşündüm. Çünkü bu belirti çıkmadan evvel sık sık mastürbasyon yapıyordum. Sorunun kaynağını psikolojik mi, rutine bindiğinden ötürü ve geçici olup olmadığını önce öğrenmeyi düşündüm. Lütfen ama lütfen bir cevap veriniz. Çünkü sınav sürecindeyim ve bu durum odağımı mahvediyor….

Cevap :

Merhaba,

Ereksiyon sorunları bazıları psikolojik, bazıları fiziksel olmak üzere çok çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilmektedir.

Psikolojik nedenler arasında kaygı, depresyon, stres ve özgüven eksikliği bulunur. Daha genç kişiler için, cinsel performans kaygısının (cinsel aktivite öncesinde ve sırasında kişinin rahatsız hissetmesine neden olabilecek bir tür kaygı) ereksiyonu etkileme durumu oldukça yaygındır.

Ereksiyon sorunlarının  psikolojik boyutunun birçok nedeni olabilir. Bunlar, cinsel sağlık ile ilgili bilgi erişiminin olmaması, cinsel deneyimsizlik ile ilgili olabileceği gibi aynı zamanda kişilerin sosyal yaşamlarındaki sıkıntıların yansıması ile de alakalı olabilir. Bununla beraber en yaygın nedeni ise performans kaygısı olarak bilinmektedir ki bunu “cinsel ilişkiye başlamadan önce sertleşmenin olup olmayacağı ile ilgili aşırı bir kaygı ve endişe duymak” şeklinde de tanımlayabiliriz.

Ereksiyon sorunlarının fiziksel nedenlerini damarsal hastalıklar, hormonal nedenler, nörojenik nedenler, ilaçlar, alkol ve madde olarak ayırabiliriz. Damarsal nedenler arasında en sık damar tıkanıklığı, yüksek tansiyon, kandaki yağ oranında artma; hormonal nedenler arasında en sık testesteron düşüklüğü, hipotroidi, hiperprolaktinemi; nörojenik nedenler arasında en sık şeker hastalığı, parkinson gibi kronik hastalıklar, prostat ameliyatı gibi cerrahi girişimler; ilaçlar arasında da en sık antidepresanlar, antihipertansifler, kardiyak (kalp) ilaçlar sayılabilir.

Yaşadığın durumun psikolojik ve/veya fiziksel nedenlerden hangisi sonucu oluştuğunu tespit etmek için en güvenli yöntem bir sağlık uzmanına ve/veya ruh sağlığı uzmanına danışmak olacaktır. 

Paylaş:

Facebook
Twitter
WhatsApp