Soru :

Cinsel yönelimimi zevkime göre mi yoksa mantığıma(kafa yapıma) göre mi karar vermeliyim ?

Cevap :

Merhaba,

Cinsel yönelim kişinin hangi cinsiyete yönelik cinsel ve duygusal çekim duyduğuyla ilgili bir özelliktir. Farklı cinsel yönelimlerin varlığı insan cinselliğinin çeşitliliğinin doğal bir sonucudur.

Kişiler kendi yönelimlerini veya kendilerini nasıl tanımlayacaklarını bilmiyor olabilir. Eğer bu şekilde hissediyorsan bunun yaygın olduğunu ve yalnız olmadığını bilmeni isteriz. Cinsel yönelimlerin hiçbiri diğerinden daha doğal, daha sağlıklı, daha üstün, daha “normal” değildir. Her tür cinsel yönelimle ilgili genel kabul cinsel yönelimin bir seçim/tercih sonucu olmadığıdır, zira bireyler hayatlarının herhangi bir döneminde hangi cinsiyetten kişilerden hoşlanacaklarına, aşık olacaklarına, cinsel olarak uyarılacaklarına karar vermezler. 

Cinsel yönelimini bilememe gerçekten yaygın bir durum olmakla beraber bir sorun olduğu anlamına gelmiyor. Bazı insanlar için cinsel yönelimlerini anlamak yıllar hatta bir ömür boyu sürebilir. Çoğu zaman insanlar bir süre “sorgulama” sürecinde olduğunu veya cinsel yönelimi tanımlamak için kullanılan etiketlerin hiçbirinin kendilerine uymadığını fark eder.

Bazı insanlar uygun olup olmadığını görmek için yakın bir tanımı deneyebilir ve uymuyorsa başka bir tanımla değiştirebilir. Tek bir etiket üzerinde karar vermek zorunda değilsin ve gelecekte bir gün şimdi hissettiğinden daha farklı hissedebilirsin.

Bazı insanlar homofobi ve cinsel yönelim ayrımcılığından korktukları için başkalarına ve hatta kendilerine açılmakta zorlanabilir. Bunlar, LGBTİ+ların karşılaştığı gerçek sorunlardan biridir. Cinsellik bizim insan olarak ne olduğumuzun ifadelerinden birisidir. Değerlerimiz, tutumlarımız, davranışlarımız, fiziksel görünümümüz, inanışlarımız, duygularımız, kişiliğimiz, sevdiğimiz ve sevmediğimiz şeyler, kişiliğimiz ve sosyalleşme alanlarımızla şekillenir.  Dolayısıyla kişi hem zevk aldığı hem de kendi değerleriyle ortaklaşan deneyimleri yaşama hakkına sahiptir.

Paylaş:

Facebook
Twitter
WhatsApp