Soru :

Merhaba, geçen hafta bir devlet hastanesinde genital siğilim olduğu ve smear testi ve devamında tedavisi için daha büyük çaplı olan eğitim araştırma hastanesine yönlendirildim. Şartlar yüzünden en erken 1 hafta sonrasına randevu alabildim. Aile sağlığı merkezlerinde 30 yaşından küçük olanlara testin yapılamadığını söylediler. Özel hastanelerde de tedavi fiyatları karşılayamacağım kadar yüksekti. Yeni görüşmeye başladığım aramızda henüz cinselliğin olmadığı bir partnerim var. Onu korumak istediğim için hiv hepatit b ve c gibi testlerin olduğu testler yaptırdım. Negatif çıktılar. HPV tedavimin gecikmesi ve duruma karşı çok yabancı olduğum için ne bu olaya yaklaşımım ne de partnerime yaklaşımım konusunda soğukkanlı olamıyorum. Nasıl iletişime geçmem gerektiğini ve ondan da aynı hassasiyet ile nasıl test isteyebileceğimi bilmiyorum. Yardımcı olabilir misiniz?

Cevap :

Merhaba,

Öncelikle yapılan testler için herhangi bir yaş sınırlamasının olmadığını söylemek isteriz. Başka bir hastaneden veya aynı hastaneden başka bir uzmandan randevu alarak sürece devam edebilirsin. Tüm cinsel yolla aktarılan enfeksiyonlar gibi HPV için de erken tanı ve tedavi önemlidir.

Partnerlerle HPV ile ilgili konuşmak endişeye ve gerginliğe neden olabilir. Bu nedenle konuşma öncesi bazı hazırlıkları yapmak iyi olabilir.

Öncelikle, HPV ile ilgili soruların varsa, partnerinin de muhtemelen bazı soruları olacaktır. Bu nedenle konuşma öncesi HPV hakkında daha fazla bilgi edinmek senin için faydalı olabilir. Bunun için Cinsel Yolla Aktarılan Enfeksiyonlar eğitim modülüne bakabilirsin. Bununla beraber bir sağlık muayenesi ile HPV tipinin tespit edilmesi ve bu HPV tipine yönelik bilgi edinmek de oldukça önemlidir.

HPV’nin 100’den fazla tipi vardır. Bazı tip HPV’ler sadece genital siğillere neden olurlar, bazı tip HPV’ler ise vücudun bağışıklık sistemi tarafından birkaç yıl içinde etkisiz hale getirilerek herhangi bir sağlık sorununa neden olmazlar. Diğerleri kanser veya siğiller için daha yüksek bir risk altına sokabilir. Virüsün ne olduğunu, ne olması gerektiğini ve geleceğiniz için ne anlama geldiğini bilmek, senin ve partnerinin gereksiz korkulardan korunmasına yardımcı olabilir.

HPV, en sık cinsel yolla aktarılır; dolayısıyla aktif cinsel hayatın olup olmamasından bağımsız cinsel ilişkilenmeleri olan herkesin HPV ile enfekte olma ihtimali vardır. Bu nedenle partnerinle konuşma sürecinde kendini  HPV tanısına bağlı olarak hatalı veya yanlış hissetmemen önemli olabilir. Partnerin HPV tanısı konusunda üzgün veya kızgın hissedebilir ancak bu senin suçun değildir. Partnerinin bu bilgiyi özümsemesi ve birlikte geleceğiniz için ne anlama geldiğini anlaması biraz zaman alabilir.

HPV ile ilgili gelecek yönde kaygıların varsa bu konularda bir uzmanla görüşmek ve bilgi güncelleyerek, doğru zamanda partnerinle konuşabilir veya dilersen doktor muayenesine beraber gidebilirsiniz.

Son olarak partnerinle konuşmadan önce Güvenli Cinsellik ve Onay eğitimine bakmanı da öneririz.

Paylaş:

Facebook
Twitter
WhatsApp