Soru :

Penisim neden bazen tam erekte olamıyor?

Cevap :

Merhaba, 

İlişki sırasında ereksiyon kaybetmek stresli ve endişe verici bir deneyim olabilir. Ama aynı zamanda oldukça da normal bir durumdur. Hemen hemen penisi olan herkes bunu hayatının bir noktasında deneyimlemektedir ve utanılacak bir şey değildir.

Cinsel performans kaygısından alkol tüketimine kadar çeşitli nedenler, seks sırasında ereksiyon kaybına neden olabilmektedir.

Seks sırasında ereksiyon kaybı, erektil disfonksiyon veya diğer adıyla sertleşme bozukluğunun (SB) son derece yaygın bir belirtisidir. Birçok kişi SB’yi, uyarılma durumlarında bile tamamen ereksiyon olamama hali ile ilişkilendirir. Gerçekte, sertleşme bozukluğunun boyutu değişebilir. Cinsellik esnasında ereksiyon kaybı yaşamak oldukça normaldir. Bu mutlaka erektil disfonksiyonun olduğu anlamına gelmez. Çoğu zaman, ereksiyon kaybı, tutarlı veya fark edilir hale geldiğinde sertleşme bozukluğu haline gelir.

Sertleşme bozukluğu, bazıları psikolojik, bazıları fiziksel olmak üzere çok çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilmektedir.

Psikolojik nedenler arasında kaygı, depresyon, stres ve özgüven eksikliği bulunur. Daha genç kişiler için, cinsel performans kaygısının (cinsel aktivite öncesinde ve sırasında kişinin rahatsız hissetmesine neden olabilecek bir tür kaygı) ereksiyonu etkileme durumu oldukça yaygındır.

Sertleşme bozukluğunun psikolojik boyutunun birçok nedeni olabilir. Bunlar, cinsel sağlık ile ilgili bilgi erişiminin olmaması, cinsel deneyimsizlik ile ilgili olabileceği gibi aynı zamanda kişilerin sosyal yaşamlarındaki sıkıntıların yansıması ile de alakalı olabilir. Bununla beraber en yaygın nedeni ise performans kaygısı olarak bilinmektedir ki bunu “cinsel ilişkiye başlamadan önce sertleşmenin olup olmayacağı ile ilgili aşırı bir kaygı ve endişe duymak” şeklinde de tanımlayabiliriz.

Sertleşme bozukluğunun fiziksel nedenlerini damarsal hastalıklar, hormonal nedenler, nörojenik nedenler, ilaçlar, alkol ve madde olarak ayırabiliriz. Damarsal nedenler arasında en sık damar tıkanıklığı, yüksek tansiyon, kandaki yağ oranında artma; hormonal nedenler arasında en sık testesteron düşüklüğü, hipotroidi, hiperprolaktinemi; nörojenik nedenler arasında en sık şeker hastalığı, parkinson gibi kronik hastalıklar, prostat ameliyatı gibi cerrahi girişimler; ilaçlar arasında da en sık antidepresanlar, antihipertansifler, kardiyak (kalp) ilaçlar sayılabilir.

Ereksiyon sorununun devam etmesi ve yaşamını etkilemesi durumunda bir sağlık uzmanına danışman senin için iyi olabilir.

Paylaş:

Facebook
Twitter
WhatsApp