Merhaba,
Görüştüğümüz kişilerle romantik, cinsel ya da sosyal olarak farklı beklentilere sahip olabiliyoruz. Burada ister romantik ister cinsel ister sosyal ilişki olsun ilişkilerin güvenli olması önemlidir. Cinsel deneyimlere yönelik toplumsal normlar sebebiyle hislerimizi, duygularımızı, rahatsızlıklarımızı, taleplerimizi vb. dile getirmekte zorluk yaşayabiliyoruz. Maalesef hayatının belirli dönemlerinde birçok insanın yaşadığı ciddi bir sorun. Koşullar ne olursa olsun iyilik halimizi korumak adına iyi hissetmediğimiz durumları konuşmak, bu durumların önlenmesi açısından büyük öneme sahip.
İlişkileri güvenli bir şekilde inşa edebilmek için öncelikle; ilişkilerde neler istediğimizin veya neler istemediğimizin kararını verdiğimiz bir adımla başlamak önemli olabilir. Buna yönelik, kişilerin kendini gözettiği ve kendine vakit ayırdığı zamanların olması, kendisi ile iletişim kurabilmesi de önemlidir. Bu, başkası/larının mutluluğundan daha çok kendi mutluluğunun sorumluluğunu alabiliyor olmaktır. Kişiler kendi istedikleri ve sevdikleri şeyleri yaparak, arkadaşlarından, hayallerinden, hobilerinden ödün vermek zorunda bırakılmadığı ilişkiler içerisinde güvenli bir şekilde konumlanabilmelidir.
Bununla beraber, bir ilişki içerisinde kişilerin kendi isteklerinin, ihtiyaçlarının, inançlarının, düşüncelerinin, beğenilerinin farkında olarak ifade edebileceği, suçlu hissetmeden “hayır” diyebileceği alanların olması/oluşturulması önemlidir. Öznelerden herhangi birinin, zorunluluktan ve/veya karşındaki kişi/leri memnun etmek için değil, kendi isteğiyle “evet” diyebilmesi ilişkilenmenlerin güvenli bir temelde oluşması için önemlidir. Özellikle çatışma veya fikir ayrılıklarının olduğu süreçlerde partnerlerin her birinin duyguları ifade ederken kişilerin kendini güvende hissedebilmesi için güvenli alanlara ihtiyaç vardır. Duymanın/duyulmanın zor olduğu anlar da olabilir. Bu gibi anlarda da güvenli alanın korunması ilişki içindeki kişileri korumak adına kritik olabilir.
En temelinde kişilerarası iletişimde öznelerin hissettikleri ve yaptıkları arasında çelişki yaşamıyor ve bunun için kötü hissetmiyor olması gerekir. Aynı zamanda kişilerarası iletişimlerin güvenli olabilmesi için bir diğer önemli başlık ise eşit ilişkilenmektir. Kişilerarası iletişimde, kişiler eşit bir şekilde düşüncelerini, duygularını herhangi bir baskı mekanizması olmadan ifade edilmeli, bununla beraber kendi düşünce ve duygularında veya hedeflerine ulaşmada desteklenebilmelidir.
İlişkilenmeler birçok duyguyu, saygıyı, eğlenceyi, dürüstlüğü, güveni, sevgiyi, uzlaşmayı, önemsemeyi, dinlemeyi, anlamayı, empati kurabilmeyi, paylaşmayı, dostluğu barındırabilmeli ve en temelinde dahil olan kişilerin güvenliğini sağlayabilmeli ve iyilik halini koruyabilmelidir.