Soru :

merhaba ben 17 yasındayım ve gecen yıllarda bir arladasımın cinsel istismara uğradığını öğrendim ve bana bunu kendi rızasıyla anlattı. o anlatınca benim de kafamda bir şeyler aydınlandı ve ben de buna benzer bir olayım oldugunu anımsadım. 5-6 yaslaeımdayken kendi akranımın ve kendimdn buyuk 2 kisinin istismarına ugradıgımı fark ettim. bu durum o zaman beni rahatsız ediyordu ama aile baskısından ve cesitli nedenlerden cekindim ve kimseye soylemedim. (cinsel istismarın yanlıs bir sey oldugunun farkında degildim) şu an zamn gectikce bir seyler daha hatırlıyorum sanki beynim kotu anılarımı kotu oldugu icin silmis gibi yeni yeni anımsıyorum ve farkına varıyorum. bu beni gunluk yasamımda cok etkiliyor ve aileme soyleyemiyorum 18 olmadan tek basıma da psikolojik destek alamıyorum ne yapmam gerekiyor?

Cevap :

Merhaba,

Öncelikle istismara maruz bırakıldığın için çok üzgünüm. Yalnız veya yanlış olmadığını ve istediğin zaman senin için burada olduğumuzu hatırlatmak isterim. Bazı kişiler için paylaşılması zor olabilen bir durumu, hem kendinle hem de bizimle paylaştığın için de teşekkür ederim.

Maalesef ki, çocuk yaşta istismar sandığımızdan daha yaygın bir durum olarak, kişilerin yaşamlarını – bunun bilincinde olarak veya olmayarak- bir çok açıdan etkileyebilmektedir. Çocuk yaşta istismara maruz bırakılan çoğu kişi, yaşamın başka evrelerinde hatta yıllar geçse bile tekrardan hatırlaması/anımsaması çok olağan bir durumdur. Bazı kişiler bunu psikoterapi süreçlerinde fark ederken, bazen de senin de bahsettiğin gibi olağan sosyal iletişimde veya anımsatıcı herhangi; duygu, koku, davranış, tat vs gibi araçlar vasıtasıyla fark edebilmektedir. 

Burada önemli olan bir konu, bu süreçle yüzleşmeyi tek başına yaşamak zorunda olmadığındır. İster günümüzde, isterse de geçmişimizde yaşadığımız deneyimlerle tek başına başa çıkmak bazen yıpratıcı ve yorucu olabiliyor. Bu durumda bir uzman desteği almak kişiler için süreci kolaylaştırıcı ve güçlendirici olabiliyor. Bu nedenle, eğer iyilik halinin olumsuz yönde değiştiğini ve birinin eşlik etmesinin sana iyi geleceğini düşünüyorsan bu ve benzeri konularda uzmanlaşmış kişilerden güvenli ve ücretsiz danışmanlık hizmeti alabilirsin. Ancak senin de bahsettiğin gibi 18 yaş altında destek verilebilmesi için veli/vasi izni gerekmekte. Bu noktada neler yapabileceğin ve alabileceğin desteklerle ilgili danışmanlık sağlayan sivil toplum örgütlerine başvurmak faydalı olabilir. 

Nirengi Derneği’nin İstismara Karşı Destek Hattı’nı aramanı önerebiliriz. Destek hattına 0850 216 53 67 numaralı telefondan ücretsiz yasal danışmanlık ve psikososyal destek için ulaşabilirsin. Hat hafta içi 10.00-19.00 saatleri arasında aktif ancak bu saatler dışında ararsan sana daha sonra dönülmesi için ses kaydı bırakabilirsin.

Nirengi Derneği İstismara Karşı Destek Hattı hakkında ayrıntılı bilgiye https://www.nirengidernegi.org/tr/cocuk-istismarina-karsi-destek-hatti/ ;
Derneğin sitesine ise https://www.nirengidernegi.org/ adresinden erişebilirsin.

Paylaş:

Facebook
Twitter
WhatsApp