Merhaba,
Öncelikle kişinin gebe olup olmadığını kesin olarak bilmesinin tek yolu gebelik testi yaptırmaktır. Burada bir acil gebeliği önleme yöntemi kullanma önerisi ya da kesin olarak gebe olup olmama durumuyla ilgili bir cevap vermemiz söz konusu değil. Ancak gebeliğin nasıl oluşabildiği, acil önleme yöntemleri ve regl ile ilgili bazı noktalara bakmak senin için faydalı olabilir.
Gebeliğin nasıl oluştuğu ile başlayabiliriz. Gebeliğin oluşması için rastlantısal olarak fallop tüplerine salınan olgunlaşmış yumurta hücresi ile sperm hücresinin karşılaşması gerekir. Döllenme gerçekleşirse döllenmiş yumurta hücresi rahime doğru ilerleyerek kalınlaşmış olan rahim duvarına tutunur. Bu durumda gebelik süreci başlar. Gebelik oluşumu ile ilgili detaylı anlatım için istenmeyen ve/veya riskli gebeliklerin önlenmesi oturumuna buradan bakabilirsin. Senin bahsettiğin durumda ifade ettiğin kadarıyla meni sıvısı yalnızca klitoris ile temas etmişse vajinadan fallop tüplerine ulaşamayacağı için gebelik durumu söz konusu olamaz. Ek olarak, eğer vajina içine boşalma gerçekleşmişse, güncel bilimsel çalışmalara göre korunmasız cinsel ilişki sonrası sperm hücresi 9 güne kadar vücutta canlı kalabilmektedir.
Beklenen adet döngüsü başlamadan bir hafta veya daha uzun süre geçtiyse, bu gebelik oluşumuna işaret ediyor olabilir. Ancak adet düzensizliği varsa bu belirti yanıltıcı olabilir. Regl birçok duruma bağlı olarak gecikebilmektedir. Bu nedenle gecikme durumunda en kesin cevap için test yaptırmak önemli olabilir. Gebelik testleri korunmasız cinsel ilişkiden 21 gün sonra ya da regl kanaması geciktikten sonra uygulanabilir.
Ertesi günü hapının (acil gebeliği önleyici hap) kullanımına yönelik ise, bu haplar acil gebeliği önleyici yöntemlerdendir ve düzenli kullanılmaması önerilmektedir. Tekrar kullanımda koruyuculuğu azalmakla birlikte, sık kullanımının ciddi yan etkileri de olabilmektedir. Hormonal bir yöntem olduğu için yan etkileri herkeste farklılık gösterebilmektedir. Ertesi gün haplarının bir sağlık uzmanının danışmanlığında kullanılması önerilmektedir. Gebelik riski durumunda sağlık uzmanına da danışarak ertesi gün hapı gebeliğin oluşumunu önlemek için kullanılmaktadır. Gebelik oluştuktan sonra etkili olmamaktadır.
Güvenli gebeliği önleyici yöntemler ve acil yöntemler ile ilgili detaylı bilgi için ilgili İstenmeyen ve/veya Riskli Gebeliği Önleyici Yöntemler bilgi oturumunu inceleyebilirisin.