Soru :

Merhaba eşim olacak kişiyle yaşadığım psikolojik sorunlardan sonra eski cinsel yaşamım asla geri gelmedi. O sanki her şeyi unutup bana dokunmaya çalıştıkça hep daha fazla tiksinti geldi birbirimize aşık olarak evlendik ama sorunlar gittikçe büyüdü ve şuanda bir sorun olmasa bile geçmişimde izleri ne yazıkki halen yaşıyorum ve onunla yatmak bile istemiyorum onu çok sevdiğim söylenemez ama affetmeyede çalışamıyorum. Onunla sex yapmadığım için her şeyde bir şey buluyor onu aldattığımı düşünüyor paranoya oldu bunlar da benı daha agresif ve asi yaptı. Sonra ben ne yaptım deyip tuz biber oluyor üstüne üstün rüyamda hep farklı yabancı kişiler görüyorum mutlu oldugum. Uyanınca da vicdan yapıyorum. Boşanmak istiyorum beni bırakmıyor. Seni seviyorum diyor… Çocuk var.. Genciz güzeliz ikimizde.. Sevmiyorsun diyorum aldatıyorsun diyor. Biri beni sevse ayrılırım ve gerçekten onun olurdum. Bu resmen psikolojik şiddet ya da insan kendinden mi bilir.? Sorum şu olucak.Gerçekten benim mi destek almam gerek onun mu?

Cevap :

Merhaba,

Öncelikle Sanal Akran, daha çok akran bilgilendirmesi yaparak, kişilerin güvenilir bilgiye erişmesini sağlamayı ve gerekiyorsa uygun sağlık hizmetlerine yönlendirmeyi hedeflemektedir Bu nedenle soruna doğrudan ve kesin cevaplar vermek maalesef ki imkansızdır. Çünkü, soru içerisinde oldukça bireysel ve ilişkisel bağlamlar söz konusu. Bu nedenle soruda belirttiğim konularda süreci birr psikolojik danışmanla beraber yürümek önemli olabilir.

Ancak, güvenli ilişkilere dair birkaç ekleme yapmak isteriz. Öncelikle, ilişkilenmeler birçok duyguyu, saygıyı, eğlenceyi, dürüstlüğü, güveni, sevgiyi, uzlaşmayı, önemsemeyi, dinlemeyi, anlamayı, empati kurabilmeyi, paylaşmayı, dostluğu barındırabilmeli ve en temelinde dahil olan kişilerin güvenliğini sağlayabilmeli ve iyilik halini koruyabilmelidir. Bir ilişki içerisinde kişilerin kendi isteklerinin, ihtiyaçlarının, inançlarının, düşüncelerinin, beğenilerinin farkında olarak ifade edebileceği, suçlu hissetmeden “hayır” diyebileceği alanların olması/oluşturulması önemlidir. Öznelerden herhangi birinin, zorunluluktan ve/veya karşındaki kişi/leri memnun etmek için değil, kendi isteğiyle “evet” diyebilmesi ilişkilenmenlerin güvenli bir temelde oluşması için önemlidir. Özellikle çatışma veya fikir ayrılıklarının olduğu süreçlerde partnerlerin her birinin duyguları ifade ederken kişilerin kendini güvende hissedebilmesi için güvenli alanlara ihtiyaç vardır. Duymanın/duyulmanın zor olduğu anlar da olabilir. Bu gibi anlarda da güvenli alanın korunması ilişki içindeki kişileri korumak adına kritik olabilir.İlişkiyi sürdürme kararı kadar sonlandırma kararı da oldukça olağandır. Dolayısıyla içerisinde bulunan ilişkinin seni nasıl hissettirdiğine karar vermen ve kararın doğrultusunda  adımlar atmak önemli olabilir. Ancak bu gibi adımların tek başına atılması zor olabilmektedir. Bu nedenle bir uzman (psikolog) desteği almak önemli olabilir. Eğer ilişkinizin sürdürmek istiyorsanız bu bağlamda “çift terapisi”ne başvurmayı da düşünebilirsiniz.

Bunlara ek olarak, istersen daha önce yayınladığımız Güvenli İlişkiler, Güvenli Cinsellik blog yazılarını okuyabilir ve aynı zamanda Güvenli Cinsellik ve Onay bilgi oturumuna da bakabilirsin.

Paylaş:

Facebook
Twitter
WhatsApp